loader image

Спалнята е свещенно място, но нека си признаем – матракът никога не е бил сред най-пазените и важни неща, за които мислим щом пристъпим предверието ѝ. За съжаление обаче мястото, на което спим може да се окаже най-мръсното и предразполагащо към здравословни проблеми.

Ще ви споменем само част от нещата, които неглижираме, когато стане въпрос за леглото ни:

  1. Нямаме хубава основа за матрака.

Старите матраци, които се слагат един върху друг, за да се получи нормална височина за спане, отдавна не са в играта. Вече страхотни легла с детайли изискват почти минималистични рамки, които често не са опора на латексовите матраци или на тези с мемори пяна. Търсете подматрачни рамки първо спрямо матрака и после спрямо леглото.

 

  1. Не перете достатъчно често спалното си бельо

Цялата мъртва кожа или натрупана прах през деня се натрупва в матрака, ако не му дадете протекцията, която заслужава. Перете спалното си бельо веднъж седмично, за да сте сигурни, че то ще върши своята основна мисия – хигиена в спалнята.

 

  1. Не използвате протектор за матрак

Това е още един слой, който не позволява натрупване на мръсотия в самия матрак. Не се отказвайте от него!

 

  1. Оставяте завесите в спалнята постоянно спуснати

Може да имате нужда от усамотение, но когато излизате за работа, оставяйте слънцето да помогне за по-чистото ви легло. Много от бактериите се развиват на тъмно.

 

  1. Не чистите матрака си

Това е доста пренебрегвано занимание, но е жизненоважно за дълголетието на матрака ви. Често се пропуска, защото нямаме подходящите уреди. Ако все пак сте решени да бъдете на чисто в спалнята, вижте нашите планове за почистване!

 

  1. Скачате върху матрака

Звучи като детска игра, която обаче съсипва матрака, дори и той да не е с пружини. Силният натиск ще го деформира.

 

  1. Не обръщате матрака

Много матраци вече имат различни опции от двете страни – лятна и зимна или твърда и мека. Няма значение дали е еднакъв и от двете му страни, обърщайте го всеки сезон, за да го запазите възможно най-дълго с първоначалните му качества!